Hoe pak je het leren van iets nieuws aan?

Nooit uitgeleerd, hoe houd je dat vol?

 

Om bij te blijven in de huidige marktontwikkelingen is het noodzakelijk om te blijven leren. Iedereen is het daar wel mee eens, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen, in andere gevallen is uitstelgedrag je grootste vijand en weer op andere momenten heb je simpelweg problemen om de stof te onthouden.

Hoe pak je het leren van iets nieuws aan?

 

De eerste stap is eigenlijk heel simpel maar tegelijkertijd kan dat ook juist als een uitdaging worden gezien. Begin met het vaststellen van duidelijke en haalbare doelen voor wat je wilt leren.

 

Het concreet maken van je doelen geeft je leerproces richting, of het nu gaat om het beheersen van een nieuwe taal of het begrijpen van kunstmatige intelligentie. Het beste resultaat behaal je als je je doelen specifiek en meetbaar maakt. Wees ook niet te ambitieus en zorg ervoor dat ze ook haalbaar zijn binnen een vooraf bepaalde periode. Je wilt uiteraard niet gedemotiveerd worden door je eigen doelen die te ambitieus zijn.

 

Zodra je weet wat precies je doelen zijn, kun je op zoek gaan naar materialen en andere hulp om die doelen te bereiken. Het leren van een nieuwe taal gaat wellicht het best door je in te schrijven voor een (avond) klas en een vakantie te boeken naar het land waar die taal gesproken wordt. 

 

Er bestaat ook de mogelijkheid om gebruik te maken van online leerplatforms zoals Coursera, Udacity, DataCamp en Pluralsight. Hier is veel informatie beschikbaar over bijna elk denkbaar onderwerp. Als je doel voor het spreken van een taal bijvoorbeeld is om binnen drie maanden eenvoudige gesprekken te kunnen voeren, geven deze tools je ook begeleiding in de zoektocht naar welke materialen je nodig hebt. Geavanceerde grammaticale kennis zal bijvoorbeeld nog niet zo relevant zijn. Bovendien, helpen de gestelde doelen ook bij het behouden van je motivatie. (Zeker niet onbelangrijk!)

 

Wissel ook eens af van leermanier. De fysieke maar ook de digitale omgeving waarin je je bevindt kan een grote invloed hebben op je prestaties. Zorg er uiteraard voor dat je leerplek rustig, opgeruimd en comfortabel is, dat kan ervoor zorgen dat je je beter kan concentreren en minder stress ervaart. Experimenteer met locaties en verschillende digitale software om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Voor de een werkt studeren in een park met een inspirerende omgeving beter om de creativiteit te stimuleren. Voor de ander werkt de stille bibliotheek, met de aanwezigheid van anderen als motivatie beter.

 

Zodra je basiskennis verzameld hebt kan het wijs zijn om zelf een project te starten dat gebruik maakt van deze informatie, praktische ervaring opdoen dus. Wanneer je de kennis actief toepast op een probleem, zie je meteen welke kennis je nog mist en wat je al goed begrijpt. Daarnaast kan het waardevol zijn om een voltooid project toe te voegen aan je CV. Dit laat niet alleen zien dat je bepaalde kennis en vaardigheden bezit, maar ook dat je initiatief neemt en gemotiveerd bent om zelfstandig iets op te pakken.

 

Als je iets wilt leren waar veel praktijkervaring voor nodig is en waarbij het vinden van de theoretische kennis over het onderwerp lastig is, kan je op zoek gaan naar een mentor. Een mentor kan je helpen bij het leerproces en je informatie en tips geven die je niet in boeken en artikelen kunt vinden.

 

Deelnemen aan communities kan ook verschillende voordelen bieden. Het meest voor de hand liggende voordeel is uiteraard de toegang tot de collectieve kennis. Online fora, studiegroepen of andere netwerken bieden veel verschillende perspectieven die je kunnen helpen bij het beheersen van een onderwerp. Ook kennis die mensen hebben vergaard door de jaren heen in de praktijk kunnen heel waardevol zijn. Vaak is deze kennis ook niet in boeken te vinden. Het opdoen van deze kennis kan je helpen om veelvoorkomende fouten te vermijden en sneller vooruitgang te boeken. Als je je aansluit bij internationale gemeenschappen kun je bovendien zien hoe de rest van de wereld kijkt naar bepaalde standpunten. Iets dat zeker van belang is voor een wereldwijd verbonden economie.

 

Tenslotte, neem regelmatig pauzes. Voor het nemen van pauzes kun je gebruikmaken van de Pomodoro techniek (Studeren voor 25 minuten, waarna je een korte pauze neemt). Het is ook belangrijk om op bepaalde momenten te reflecteren wat je allemaal geleerd hebt. Het beste is om deze reflectie bij te houden in een notitieblok, dit helpt als versterking van het geleerde en voor het vinden van zaken waar wat extra herhaling handig kan zijn.

 

Ben jij klaar voor je volgende uitdaging? Vind hem hier